Extramin – niezbędny składnik każdej paszy
Extramin to wysokobiałkowy komponent paszowy, powstający podczas tłoczenia oleju rzepakowego przy użyciu odpowiednio dobranych parametrów fizycznych tj. ciśnienia i temperatury. Komponent paszowy ukształtowany w tym procesie zawiera wysoce przyswajalne białka oraz olej rzepakowy, wyjątkowo bogaty w kwasy z grupy NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ) tj. Omega 3 i Omega 6.
Kwasy Omega 3 i 6 muszą być dostarczone zwierzętom z paszą, ponieważ metabolizm ssaków nie ma układów enzymatycznych do ich produkcji.
Kwasy Omega 3 i 6 zawarte w makuchu rzepakowym ekstrudowanym z Wilmar wykazują działanie prozdrowotne i przeciwzapalne, zwiększając produkcyjność zwierząt .
Olej rzepakowy zawarty w makuchu rzepakowym ekstrudowanym zawiera dodatkowo substancje aktywne tj. tokoferole, fitosterole, polifenole , chroniące organizm przed wolnymi rodnikami oraz przed stresem oksydacyjnym.
Wilmar wykorzystuje innowacyjną metodę ekstruzji, w której występuje wielokrotny efekt reakcji Maillarda. Proces produkcji jest wolny od dodatków chemicznych, w tym od rozpuszczalników chemicznych typu heksan. Jest ona przyjazny dla środowiska, a uzyskany makuch rzepakowy jest powszechnie używany w paszach, w tym w paszach wolnych od GMO. Extramin gwarantuje dostarczenie odpowiednich wartości odżywczych dla zwierząt hodowlanych, co umożliwia wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt produkcyjnych, podniesienia ich wydajności i efektywności produkcyjnej.
Extramin zawiera lepszy profil aminokwasowy i wyższy poziom metioniny w porównaniu do śruty sojowej wysokobiałkowej GMO, co jest bardzo istotne dla produkcji białka w mleku.
Wyższy poziom metioniny w Extraminie jest również bardzo efektywny w produkcji drobiarskiej przy produkcji brojlera kurzego i indyczego oraz w produkcji jaj konsumpcyjnych.
Extramin posiada również korzystny wpływ na układ rozrodczy stad hodowlanych u zwierząt reprodukcyjnych, zwiększając ich żywotność i zmniejszając selekcje stad.