Nasze
Produkty

Ekstrudowany makuch rzepakowy

to materiał pozostający po wytłoczeniu oleju z nasion rzepaku, który następnie zostaje poddany procesowi ekstruzji. Stanowi pełnowartościowy produkt paszowy, który cechuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka (powyżej 90%). Jest produktem o wysokiej wartości energetycznej (zawiera około 9% oleju rzepakowego), nie zmodyfikowanym genetycznie i wolnym od substancji chemicznych. Może być zarówno elementem mieszanek paszowych, jak i  stosowany bezpośrednio w dietach zwierząt gospodarskich.

 

Olej rzepakowy rafinowany

powstaje w wyniku rafinacji surowego oleju rzepakowego. W trakcie tego wieloetapowego procesu oczyszczania, z oleju usuwane są niepożądane substancje, których usunięcie otwiera możliwości wielu jego zastosowań, również w wielu branżach. Proces rafinacji oleju umożliwia jego stosowanie podczas smażenia potraw.

 

Olej rzepakowy surowy

pozyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion rzepaku. Nie jest rafinowany i zachowuje parametry zbliżone do oleju zawartego w  ziarnach, z których jest pozyskiwany. Spełnia najbardziej pożądane kryteria prozdrowotne – będąc źródłem witaminy E, witaminy K oraz prowitaminy A. Tłoczony na zimno ma właściwości przeciwutleniające. Aby chronić zawarte w nim tłuszcze i wrażliwą na światło witaminę E, trafia do butelek z brązowego szkła.

Olej odszlamowany

pozyskiwany jest w drodze tłoczenia nasion rzepaku, a następnie  w wyniku łagodnego odszlamiania. W procesach tych zmniejsza się zawartość składników fosfolipidowych bez usuwania wolnych kwasów tłuszczowych. Ten rodzaj oleju wykorzystywany jest jako komponent  w przemyśle spożywczym, chemicznym i biopaliwach.

Destylat kwasów tłuszczowych

jest produktem ubocznym procesu rafinacji oleju. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym i biopaliw.

Suszona lecytyna

otrzymywana w procesie rozdziału frakcji fosfolipidów od oleju surowego. Stosowana jest w przemyśle spożywczym jako emulgator, dodatek do wyrobów cukierniczych i piekarskich, jak również w przemyśle chemicznym i kosmetycznym.